Persberichten

Genealogievrijwilligers bereiken mijlpaal van een miljard akten

Indexeerders voor FamilySearch bereikten de mijlpaal  door de inzet van een leger vrijwilligers uit 164 landen en territoriums. Sinds 2006 hebben meer dan 585 duizend mensen geholpen om gegevens uit historische, overwegend met de hand geschreven, documenten in een doorzoekbare online database onder te brengen — een klus die indexeren wordt genoemd.

‘We zijn erg onder de indruk, we vinden het verbazend wat vrijwilligers in zo’n kort tijdsbestek hebben bereikt’, aldus Mike Judson, manager indexeerdersontwikkeling voor FamilySearch.  ‘Wij geloven dat er potentieel is om het volgende miljard nog veel sneller te halen. Het bereiken van dit miljard is beslist reden om te vieren, maar het is ook een oproep om in actie te komen.’

Met behulp van het internet en de indexeringssoftware van FamilySearch indexeren vrijwilligers momenteel ongeveer een half miljoen akten per dag. De software toont ze beelden van oude documenten en de indexeerders voeren eenvoudigweg de gegevens die ze zien in een computerformulier in. Staan de namen, datums en plaatsen eenmaal in het systeem en zijn ze op juistheid gecontroleerd, dan worden de gegevens door FamilySearch verwerkt tot een doorzoekbare index en gepubliceerd op FamilySearch.org. Zodra een naam is gepubliceerd, is hij op te zoeken door het publiek.

Door de gegevens uit volkstellingen, geboorteakten, huwelijksakten, overlijdensakten en andere documenten die de vrijwilligers invoeren, kunnen mensen over de hele wereld makkelijker de gegevens van hun voorouders vinden. FamilySearch vergaart al ruim honderd jaar actief genealogische gegevens, conserveert ze en deelt ze met anderen.

De tienduizenden vrijwillige indexeerders zijn een verrassend diverse groep, bestaande uit zowel kerkleden als mensen uit andere godsdiensten. Per land gerangschikt komen de grootste bijdragen aan het miljard geïndexeerde akten uit (de cijfers zijn afgerond):

1. Verenigde Staten — 397.000 vrijwilligers, 889 miljoen akten
2. Canada — 10.900 vrijwilligers, 26,2 miljoen akten
3. Verenigd Koninkrijk — 8.500 vrijwilligers, 17,4 miljoen akten
4. Mexico — 16.800 vrijwilligers, 5,6 miljoen akten
5. Australië — 2.900 vrijwilligers, 4,1 miljoen akten

Andere landen met aanzienlijke bijdragen: Argentinië, Brazilië, Oekraïne, Venezuela, Italië, Nieuw-Zeeland, België en Duitsland.

Elke dag komen er vrijwilligers van alle leeftijden, van tieners tot overgrootouders, online om te helpen met het indexeren van genealogische documenten. Sommigen doen het slechts enkele minuten per maand, anderen doen het dagelijks enkele uren.

Toen Jordan Hintze, een tiener uit Kaysville in de Amerikaanse staat Utah, had gehoord over indexeren, besloot hij om 150 andere jonge mensen te leren indexeren in het kader van een dienstbetoonproject. En de respons was een prettige verrassing. ‘We kwamen erachter dat pizza en genealogie heel goed te combineren zijn’, zei Hintze onlangs op RootsTech, een genealogisch congres georganiseerd door FamilySearch.

Judson legt uit dat indexeren zoveel succes heeft omdat mensen uit alle lagen van de bevolking hetzelfde doel hebben: toekomstige generaties helpen om aan hun voorouders te denken.

‘We hebben allemaal ouders, we hebben allemaal grootouders, en ik denk dat we allemaal belang stellen in de vraag wie die mensen zijn en waar ze vandaan kwamen, omdat dit ons uiteindelijk ook iets over onszelf zegt’, aldus Judson. ‘Hoe meer akten we indexeren, hoe meer anderen de vreugde kunnen ervaren van het vinden van hun voorouders en ontdekken van hun banden met het verleden.’

Door de snelle vooruitgang op het gebied van de technologie zijn de snelheid en juistheid van het indexeren in de loop der jaren verbeterd. Vrijwilligers hebben sinds 1921 op allerlei manieren aan indexeren gedaan, onder meer op papier, met behulp van microfilms of cd’s met akten. Toen in 2006 de indexeringssoftware van FamilySearch online beschikbaar werd, was het vrijwilligers gelukt om de gegevens van zo’n 800 tot 900 miljoen akten over te nemen.  Sinds de lancering van de software is het aantal door vrijwilligers geïndexeerde akten meer dan verdubbeld.

De mogelijkheid om online genealogische gegevens te doorzoeken op naam, datum en plaats maakt genealogisch onderzoek sneller dan ooit tevoren. Nu 2,4 miljoen rollen microfilm uit de documentenkluis van de kerk in de Granite Mountain worden gedigitaliseerd en 200 cameraploegen van FamilySearch over de hele wereld in archieven documenten fotograferen, worden er maandelijks wel 35 miljoen nieuwe afbeeldingen op het internet gepubliceerd.

Vrijwilligers werken momenteel via het internet aan meer dan 100 lopende projecten. Twee van de grootste zijn het gemeenschapsproject VS Immigratie en Naturalisatie en het project Italiaanse Voorouders.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.